1 ONDERZOEK DE BUURT VOOR DE VERHUIZING
Natuurlijk, huren is geen permanente situatie. Maar wil je echt vast komen te zitten in een slecht deel van de stad – zelfs niet voor een paar maanden? Voordat je een woning huurt, moet je grondig onderzoek doen naar de buurt om er zeker van te zijn dat het een veilige en geschikte plek is om te wonen. Naast misdaadcijfers raden wij je aan om te kijken naar lokale voorzieningen zoals restaurants, supermarkten, benzinestations, openbaar vervoer, parkeerregels voor auto’s, handige winkels en sportscholen. Voldoen deze opties aan uw behoeften? Zijn er voorzieningen in de buurt?
2 LEES DE VOORWAARDEN VAN DE HUUROVEREENKOMST ZORGVULDIG
Voordat je een huurovereenkomst ondertekent, moet je deze eerst goed doorlezen. Het is geen slecht idee om er ook een makelaar en/of een advocaat naar te laten kijken om er zeker van te zijn dat alles redelijk standaard is. Bepaalde regels en clausules die je moet bestuderen zijn onder andere het huisdierenbeleid (indien van toepassing), verwachtingen voor onderhoud en verzorging, wanneer en hoe je je huur moet betalen, en richtlijnen voor het verbreken van een huurovereenkomst. Lees ook alle regels met betrekking tot het terugkrijgen van een borgsom en het onderverhuren van de woning (als je van plan bent een deel van het jaar weg te gaan). Het laatste wat je wilt zijn onverwachte verrassingen van een verhuurder, dus zorg ervoor dat je je huiswerk doet voordat je een officieel huurcontract ondertekent.
3 INSPECTEER DE WONING ZORGVULDIG
Heb je een borg neergelegd? Als je die terug wilt, raden we je aan alle bestaande schade aan de woning te documenteren. Maak foto’s en leg deze aan de verhuurder voor als bewijs. Je kunt de huisbaas ook vragen om een checklist voor verhuizing/vertrek. Deze lijst bevat specifieke kenmerken die de huisbaas zal onderzoeken voor en na je vertrek om de schade aan de woning te beoordelen. Het is belangrijk omdat het de verhuurder informeert wat (als er iets) beschadigd is terwijl de huurder in de woning woonde. Het beschermt de huurder ook tegen het moeten betalen voor schade die al aanwezig was.
4 SLUIT EEN HUUR VERZEKERING AF ZODRA JE DE WONING BETREKT
Je weet nooit wat er kan gebeuren als je een nieuwe woning betrekt. Zelfs een woning in het veiligste deel van de stad kan onverwachte ongelukken meemaken. Van natuurrampen, zoals brand, tot inbraak en diefstal, deze onfortuinlijke gebeurtenissen komen maar al te vaak voor. Het beste wat u kunt doen is voorbereid zijn door te investeren in een huurders verzekering. Hoewel de verzekering van een verhuurder het gebouw in het algemeen dekt, zal het waarschijnlijk niet jouw specifieke bezittingen dekken. In plaats daarvan zal je een huurders verzekering nodig hebben om jouw spullen te vervangen in geval van waterschade, brand of diefstal.
5 STEL AUTOMATISCHE BETALINGEN VAN REKENINGEN AAN JE VERHUURDER
Het laatste wat je wilt is je huur te laat betalen of helemaal vergeten te betalen. Als je huisbaas betaling via online bankoverschrijving accepteert, raden we je aan automatische, maandelijkse betalingen van de rekeningen aan de huisbaas in te stellen. Op die manier vergeet je nooit meer je huur en energierekeningen te betalen. Het geeft je ook een zorg minder gedurende de maand. Als je huisbaas geen automatische betalingen online accepteert, en liever geld op de ouderwetse manier (via de post) stuurt, stel dan gewoon elke maand herinneringen in op je kalender.