Je hebt een nieuwe woning gevonden. Gefeliciteerd! Nu is het tijd om de verhuizing in te plannen. Maar waar moet je allemaal op letten? In deze blog lees je, welke zaken er komen kijken bij een verhuizing.
Wat neem je mee en wat laat je achter
Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk waardevolle spullen meenemen naar je nieuwe huis. Denk eens aan je prachtige douchedeur op maat. Maar mag dat wel? Bij een koopwoning mag je alles meenemen wat je wilt. Dus ook de badkamer en je douchedeur op maat. Je moet dit natuurlijk wel zelf demonteren en dit kan een lastige klus zijn. Wanneer je erg gehecht bent aan je badkamer tegels hebben we slecht nieuws voor je. Badkamer tegels zijn lastig om te hergebruiken. Bij het loshalen van de tegels gaan er geheid tegels kapot omdat ze te goed vast zitten aan de badkamerwand. We raden aan om de tegels dus niet mee te nemen naar je nieuwe woning.
Bij een huurwoning is dit anders geregeld. Hier mag je alleen zelf aangebrachte verbetering meenemen als je de woning verlaat. Dit heet ook wel het wegbreekrecht. Je mag een door jezelf gelegde vloer, keuken of andere verbetering uit de woning halen en meenemen. Je moet hierbij de woning wel onbeschadigd en in de oorspronkelijke staat achterlaten.
Overzetten contracten
Denk op tijd aan het overzetten of wisselen van gas, water, licht en de telecomprovider. In de meeste gevallen is het mogelijk om je contract mee te verhuizen naar je nieuwe woning. Maar soms is het gunstiger om te veranderen van energieleverancier, omdat dit goedkoper is op je nieuwe adres. Wees ervan bewust dat je de waterleverancier niet zelf kunt kiezen. Dit geldt ook voor de telecomprovider. Elk type woning beschikt namelijk over een bepaalde aansluiting en het kan zo zijn dat je huidige telecomprovider dit niet ondersteunt.
Huisdieren en kinderen
Voor veel mensen is verhuizen een zeer stressvolle gebeurtenis. Dit geldt ook voor kinderen en huisdieren. We raden aan om tijdens de dag van de verhuizing de kinderen en huisdieren naar een oppas te brengen. Neem je kinderen wel mee in de verhuisplanning. Bespreek wat ze allemaal mee willen nemen en wat ze weg willen doen.
Adres wijzigingen bij instanties
Het neemt aardig wat tijd in beslag, maar het is zeer belangrijk. Je adres wijzigen bij alle instanties. Bij een aantal instanties gaat dit automatisch omdat dit via de gemeente is geregeld. Maar bij de meeste instanties is dit niet het geval, denk aan:
- Autoverzekering
- Zorgverzekering
- Aansprakelijkheidsverzekering
- Abonnement op kranten en tijdschriften
- Je werk
- Lidmaatschappen
- Het gemeenteloket
Wanneer je niet op tijd de verhuizing doorgeeft aan het gemeenteloket dan riskeer je een boete.